Zespół Szkół

 

Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Potoku

  • Panel1
  • Panel2
  • Panel3
  • Panel4
  • Panel5
  • Panel6

Wyróżnienie na konkursie kulinarnym

Drukuj

W pierwszym dniu wiosny uczennice z klasy VI Natalka Moskal, Jula Barsznica i Julka Łapińska pod opieką pani Doroty Pniewskiej wzięły udział w III Gminnym Konkursie Kulinarnym „Żyj zdrowo jedz smacznie” – zgodnie z zasadami zdrowego stylu życia i tradycji .

Organizatorem konkursu był Zespół Szkół im. A. Fredry w Odrzykoniu wraz Gminnym Ośrodkiem Kultury i Rekreacji w Odrzykoniu.

Nasza drużyna najpierw rozwiązała test wiedzy o zdrowym odżywianiu. Następnie wszystkie zespoły przystąpiły do przygotowania konkursowej potrawy w ściśle określonym czasie 60 minut.

Dziewczynki przygotowały danie związane z naszym regionem: kaszę pęczak z wątróbką, jabłkiem i szalotką oraz surówkę z kiszonej kapusty. Największym wyzwaniem było prawidłowe usmażenie wątróbki, ale drużyna świetnie sobie poradziła. Danie pięknie prezentowało się na talerzu i bardzo smakowało jury.

Na zakończenie każda z drużyn zaprezentowała swoją potrawę i jej związek z Podkarpaciem. Dziewczynki przygotowały plakat i napisały wiersz.

W skład jury konkursu wchodzili specjaliści w gotowaniu z Koła Gospodyń w Wojaszówce oraz nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych w Iwoniczu Zdroju.

Nasz debiut zyskał uznanie, ponieważ dziewczynki zdobyły wyróżnienie przy sporej konkurencji 9 drużyn „starych wyjadaczy” tego konkursu.